Monday, February 9, 2015

ဆီးျဖဴသီး


ဆရာရွင့္ ကၽြန္မ အေဖက အသက္ 60 ေက်ာ္ပါၿပီ
ခုတေလာ ဇီးျဖဴသီး အရမ္းစားေနပါတယ္.. ဇီးျဖဴသီး အမ်ားၾကီးစားရင္
ဘာေတြျဖစ္တတ္ပါသလဲဆရာ ဇီးျဖဴသီးအေၾကာင္းမွ်ေ၀ေပးေစလိုပါတယ္ရွင့္
ေလးစားစြာျဖင့္
:)


ဆီးျဖဳသီးစားတာ ေကာင္းပါတယ္။ အိႏိၵယအာယုေဗဒေဆးမွာ အဓိက သံုးၾကတယ္။ ဆီးျဖဳသီးကို Indian Gooseberryလို႕လည္း သိၾကတယ္။ သိပၸံနာမည္က emblica ျဖစ္တယ္။ 

ေကာင္းက်ိဳးေတြကမ်ားပါတယ္။ ဗီတာမင္နဲ႕ သတၱဳဓာတ္ေတြၾကြယ္ဝတယ္။ နာမည္ေက်ာ္ အင္တီေအာက္စီးဒင့္ျဖစ္တဲ့ ဗီတာမင္စီမ်ားတယ္။ ဓာတ္ခြဲၾကည့္ေတာ့ လိေမၼာ္သီးထက္ ဗီတာမင္စီၾကြယ္ၚမႈက (၃၀)ရာခိုင္ႏႈန္းပိုပါသတဲ့။ တျခားအာနိသင္လည္း ရွိေသးတယ္။ အာနိသင္က အေရာင္က်ေစတယ္။ အဖ်ားက်ေစတယ္။မ်က္စိအျမင္အာရံုေကာင္းေစတယ္။ဆံႏြယ္ပါးျခင္း၊ကၽြတ္ျခင္း၊ဆံပင္ျဖဴျခင္းကို ကာကြယ္ေပးတယ္။စားဝင္အိပ္ေပ်ာ္ ျဖစ္ေစတယ္။  အဆီက်ေစတယ္။ ဒါ့ေၾကာင့္ နွလံုးေရာဂါ၊ကင္ဆာ၊အဆစ္ေရာင္ေရာဂါ နဲ႕ ဆီးခ်ိဳအတြက္ေကာင္းတယ္။ ေနာက္တခ်က္က မ်ိဳးေအာင္ေစတယ္။ ခုခံအားတက္ေစတယ္။ေနေလာင္တဲ့အခါ ၾကိတ္ျပီးေသာက္ရင္း အသားေလာင္ျခင္းက္ု သက္သာေစသတဲ့။ ကယ္လ္စီယမ္စုပ္ယူမႈကိုလည္း အားေပးဦးမယ္။ အရိုးေတြသန္မာေစတယ္။ ေသြးအားတိုးေစတယ္။ ပဥၥငါးပါး သံုးနိုင္သတဲ့။ ေခါင္မူးရင္ ဆီးျဖဴရြက္ရႈရင္ သက္သာတယ္။ အပင္ေခါက္က ေသြးအားေကာင္းေစတယ္။အမွ်င္ဓာတ္ၾကြယ္ဝလို႕ ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္းကို ကာကြယ္တယ္။ ျပဳတ္ျပီးေသာက္ရင္ ဝမ္းပ်က္တဲ့ေရာဂါေတြမွာလည္း သံုးနိုင္တယ္။ အေရာင္က်တာ၊ပိုးဝင္တာကို ကာကြယ္ေပးတယ္။ ဒဏ္ရာရတဲ့အခါ ေသြးထြက္လြန္တဲ့အခါ ၾကိတ္ျပီး သိပ္ရင္ ေသြးတိတ္ေစတယ္။ တျခားေကာင္းတာေတြလည္း ရွိေသးတယ္။ ေကာင္းတဲ့အာနိသင္မ်ားလို႕ ေသာက္နိုင္၊စားနိုင္တယ္။ ဘုရားေဆးက ႏြားနက္က်င္ငယ္ေရထဲကို ဆီးျဖဴသီးစိမ္ေသာက္ရင္ (၉၆)ပါး ေပ်ာက္ကင္းေစတယ္လို့ ဆိုထားတယ္ မလား။

ေဒါက္တာ ေအးမင္းထူး
၁၁.၁၂.၁၄

No comments:

Post a Comment